2015. sze 21.

Hogyan válassz magadnak kosárlabda cipőt?

írta: nagygábor roland
Hogyan válassz magadnak kosárlabda cipőt?

Új kosárcipőt szeretnél vásárolni? Megpróbálunk segíteni, mik azok a fontos dolgok, amiket figyelembe kell venni kosárlabda cipő vásárlásakor.

1. Stabilitás, felsőrész
Az egyik legfontosabb dolog, hogy a cipő a megfelelő stabilitást adja a lábadnak. Ez különösen a saroknál, a lábfejnél, és a bokánál fontos. Nagyon lényeges, hogy jól illeszkedjen a lábadra, és kényelmes legyen. Ne felejtsd, hogy a kosárcipőt nagy terhelésnek fogod kitenni, és sokat fogsz benne futni/ugrani!

2. Csillapítás
A kosárlabda cipők egyik központi kérdése a talpban található technológia, a talp csillapítása. Ezt általában minden márka a saját védjegyeivel jelöli, hogy jól elkülöníthetőek legyenek a technológiák. (Nike: Air, Zoom, Lunar, Adidas: Boost, Bounce, Torsion, AdiPrene, Jordan: FlightPlate) Minden technológiának vannak lényeges tulajdonságai, ezekről hamarosan egy külön posztban fogunk foglalkozni (érdemes minket követni a Facebookon itt!). A tulajdonságok között az egyik fontos dolog a lépések csillapítása, míg a másik pedig az energia visszanyerő képesség.

3. Alacsony vagy magas?
Sokszor felmerül a kérdés: alacsony vagy magas cipőt válasszak? Általánosságban elmondható, hogy az alacsonyabb cipők szabadabb mozgást adnak a lábnak és nagyobb fizikai teljesítmény érhető el velük, míg a magas cipők kényelmesebbek és jobban védik a lábat sérülés ellen. Nyilván alacsony cipőt viselve is lehet védeni a bokát egyéb technológiákkal (ragasztással, bokavédővel), de a gyártók próbálják a megfelelő kialakítással elérni, hogy az alacsony kosárlabda cipők esetében is minél kisebb legyen a sérülés kockázata.
Az alacsony cipők elsősorban az alacsonyabb, gyors mozgású, mezőnyjátékosoknál figyelhető meg nagyobb arányban, míg a lassabb, erőteljesebb, belső posztos játékosok inkább a magas kosárcipőket részesítik előnyben.

4. A cipő súlya
Napról napra könnyebb és könnyebb lábbeliket készítenek a gyártók. Ma már igazán nehéz cipő nincs a piacon, csak könnyű és még könnyebb. Neked kell eldönteni, hogy mennyire szeretnél könnyű cipőt, vagy mennyire szeretnéd "érezni a cipőt a lábadon".

5. Szellőzés
Régebben sajnos akadtak rossz példák a cipők szellőzésére, de a ma gyártott kosárlabda cipők nagy többsége már kiválóan szellőzik. Nem nagyon akad olyan modell, ami a szellőzés tekintetében ne felelne meg az alapvető elvárásoknak.

6. Tartósság
Mindegy hogy a cipődet az utcai pályán, vagy a teremben használod, nyilván a lehető legtovább szeretnél játszani benne. Márkás termékek, minőségi anyagok, talán ezek lehetnek a kulcsszavak a tartóssághoz, hogy minél tovább tudd viselni a lépődet. Sajnos a leggondosabb választás ellenére is előfordul, hogy a cipőd korábban megy tönkre, mint gondolnád. Ne felejtsd, hogy minden Magyarországon vásárolt kosárlabda cipőre 6 hónap garanciát kapsz, amit a kapott nyugtával vagy számlával tudsz érvényesíteni! Ha nem Magyarországon vásároltál cipőt, akkor a garanciális feltételek az adott ország törvényei szerint élnek, és a garanciát az adott országban fogod tudni érvényesíteni. Ha az USA-ból rendeltél egy cipőt, az tönkremegy, akkor az USA-ban lévő eladóhoz kell fordulni garanciális kérdésekben. Sajnos ilyenkor a postaköltség drágább szokott lenni, mint ha veszel itthon egy új cipőt....

7. Stílus, kinézet, márka
Szándékosan hagytuk ezt a pontot (majdnem) a végére. Tapasztalatunk alapján ma sokan az alapján választanak cipőt, hogy hogy néz ki, melyik játékos cipője, esetleg milyen a színe. A fenti 6 pont szintén nagyon fontos dolog a cipő választásában, nem csak a cipő kinézete, kérjük erre legyetek tekintettel! Márka, design, stílus tekintetében nagyon nagy a választék, a legkülönfélébb cipőket a legkülönfélébb színekben tudjátok megvásárolni.

8. Ár
Ha már átnézted az eddigi pontokat, jöjjön az egyik legérzékenyebb: az ár. Mérlegelned kell azt, hogy mennyit költhetsz el cipőre, és várhatóan (használattól függően) mennyi ideig fog tartani a cipőd. Ne felejtsd, a cipőd a használattal arányosan kopik, nem fog örökké tartani! Ha szerencséd van, akár találhatsz olyan akciós cipőt, ami pont megfelelő Neked. 3-4 havonta pedig nagyobb akciókat szoktak hirdetni a webáruházak, ha elég gyors vagy akkor ott is kifoghatod az aranycipőt extra áron.

Reméljük tudtunk segíteni Nektek a választásban, most már egy kicsit más szemüveggel is tudjátok nézni a kosárlabda cipőket. Ha szeretnétek körülnézni, akkor javasoljuk nézzetek körül itt.

11822582_856938257686979_1566128312995154990_n.jpg

Szólj hozzá

kosárcipő kosárlabda cipő kosárlabdacipő Jordan cipő Nike kosárlabda cipő Adidas kosárlabda cipő Jordan kosárlabda cipő