2015. okt 06.

Minden idők 10 legjobb európai játékosa az NBA-ben

írta: nagygábor roland
Minden idők 10 legjobb európai játékosa az NBA-ben

Az NBA-ben napról napra egyre több európai játékos található. A játék Európában is gyorsan fejlődik, ezzel kiváló lehetőséget adva kontinensünk játékosainak az NBA-re.
Nézzük át, kik minden idők legjobb európai játékosai az NBA-ben!

10. Toni Kukoc
hi-res-313cf424cb789bb03bd7ce3a40e9f64d_crop_exact.jpgA 207 cm magas, univerzális játékos minden poszton bevethető volt, legnagyobb sikereit a Chicago Bulls csapatában érte el a 90-es évek közepén. NBA bajnoki címek mellett (Michael Jordan oldalán) Európa- és Világbajnoki címet szerzett az egykori jugoszláv válogatottal.


9. Marc Gasol
marc_gasol_knicks_120614.jpgMarc Gasol az egyik legjobban védekező európai játékos az NBA történelmében. Ő az első játékos, aki megnyerte az ÉV védője díjat, és a Memphis Grizziles kulcsjátékosa. 
Nem csak a védő térfélen, hanem a támadásban is kiváló képességekkel rendelkezik, a magas emberektől szokatlanul jól lát a pályán és passzol.

8. Detlef Schrempf
51653010.jpgSchrempf volt az európai játékos, aki All Star mérkőzésen is pályára léphetett. 13.9 pontot, 6.2 lepattanót átlagolt NBA karrierje alatt. Schrempf nem az a tipikus tüzelő szupersztár játékos volt, de játék iránti alázatával és a csapat előtérbe helyezésével sikerült kiemelkednie.

7. Vlade Divac
51654464.jpgVlade Divac kivételes képességű játékos volt már a Lakers-nél is, de a Sacramento Kings csapatához történt csere után (Kobe Bryant csere ügyletébe lett bevonva) még többet hozott ki magából. A játék minden elemében nagyot alkotott a center, így pontok, lepattanók és gólpasszok tekintetében is a liga legjobbjai között volt.

6. Arvydas Sabonis
-0fe203c5170f2d39.JPGSabonis dominálta a palánk alatti területet magasságával és tömegével. Sajnos sok mérkőzést ki kellett hagynia sérülés miatt, de mindig vissza tudott kapaszkodni az elitbe sérülései után. Sabonis egy nagyon kreatív center volt, és használta is a fejét a palánkok alatt. 

5. Peja Stojakovic
maxresdefault.jpgStojakovic a NBA történetének egyik legjobb kinti dobója, a hárompontos vonalon túlról halálos biztonsággal tüzelt.
Stojakovic a Chris Webber-féle Kings csapatának volt a tagja, a csapatnak ő volt a kinti "sütője". Egy NBA bajnoki cím, és 3 All Star szereplés került a dicsőséglistára a karrierje alatt

4. Drazen Petrovic
drazen-petrovic-los-nets-retir_54355178328_54115221152_960_640.jpgPetrovic egy kivételes képességű dobójátékos volt, tempója ellen nem tudtak védekezni a csapatok. Rövid karrierje alatt 15 pontot és 2.4 gólpasszt átlagolt, mielőtt egy sajnálatos balesetben örökre távozott az égi kosárpályákra.
New Jersey-ben napról napra fejlődött, sajnos már nem tudhatjuk meg, mit tudott volna kihozni magából a következő években.

3. Pau Gasol
pau-gasol-trade-deadline.jpgNem kérdéses, hogy Pau Gasol a Los Angeles Lakers-nél lett sztárjátékos, de jelenlegi csapatánál, a Chicago Bullsban is fontos szerepet tölt be. Azon kevés centerek egyike, akik passzolni is tudnak, nem csak tüzelni. Fizikailag egy kicsit gyengébb ellenfeleinél, de ami izomban hiányzik nála, azt képzettséggel és a fejével pótolja.

2. Tony Parker
tony-parker-san-antonio-spurs_1.jpgTony Parker napról napra idősebb lesz, de mostanáig nem veszített a legendás gyorsaságából. Még mindig nagyon magas szinten játszik, miközben további aranygyűrűkre fáj a foga. Parker az egyetlen európai hátvéd, aki eljutott az All-Star gáláig, ami támadó repertoárjának (és tempódobásának) az eredménye. A San Antonio Spurs sztárja 2001 óta szolgálja csapatát, mely időszak alatt 4 bajnoki címig jutottak.

1. Dirk Nowitzki
dirk-nowitzki-dallas-mavericks-nba-9.jpgDirk a magasságához képest extra dobókészséggel rendelkezik, amit tökéletesen ki is használ. Nowitzki az NBA karrierje alatt 22.5 pontot, valamint 8.1 lepattanót átlagolt, ami messze a legjobb statisztika a európai játékosoktól. 2011-ben bajnoki címet ünnepelhetett a Dallas Mavericks vezéreként.

Szólj hozzá

NBA Dirk Nowitzki