2016. jan 13.

A Kobe kosárlabda cipők története

írta: nagygábor roland
A Kobe kosárlabda cipők története

Magyarországra is megérkezett a várva várt Nike Kobe 11 kosárlabda cipő, úgy gondoltuk áttekintjük Veletek Kobe Bryant eddigi cipőit.
A 17 éves Kobe Bryant 1996-ban a középiskolából rögtön az NBA-be került, ami akkoriban szinte példa nélküli volt. Első cipő szerződését az Adidas márkával kötötte, első modellje pedig az EQT Elevation volt, amiben 1997-ben megnyerte a zsákolóversenyt:
adidas-eqt-elevation-colors.jpeg

A következő szezonban érkezett a KB8 nevű modell (fejlesztésében Kobe is részt vett), ez volt valójában az első Kobe nevéhez köthető lépő. 20 év múltán mindenki úgy emlékszik, ez volt az első igazi Bryant-nek dedikált kosárlabda cipő:
97-98-adidas-kb8-as.jpg

Harmadik szezonjában a lockout miatt csak 50 mérkőzést rendeztek, az előző évi lábbeli továbbfejlesztett változatát viselte KB8 II néven. A cipőben "Feet You Wear" technológia volt található, de különböző jogi problémák miatt ebben az évben használhatták utoljára ezt a technológiát:
adidas-kobe-kb8-ii-b.jpg

A következő, KB8 III nevű modell adiPRENE csillapítást kapott:
adidas-kb8-iii.jpg

Sokan emlékezhetünk az első űrcipőre, ami 2000-ben jött ki. A cipőt úgy szerették volna tervezni, hogy az Audi TT roadsterhez hasonlítson. Hát....sikerült így tervezni? 
Mindenesetre a kosárlabda cipőben Kobe 28 pontot átlagolt, és megszerezte első bajnoki címét. A cipő nevét az utókor Crazy1-re keresztelte amikor először kijött a Retro változata: 
adidas-crazy-1-yellow-white.jpg

 
Az űrcipők második generációja a Kobe Two modell volt 2001-ben. Ebben az évben is bajnoki címet szerzett a Lakers, de Bryantnek nem volt kényelmes ez a cipő. A döntőben végig az előző kosárcipőjében játszott:
adidas-kobe-two-white-side-rear.jpg

 

Bryant nem volt elégedett a Kobe Two cipővel, ezért szakított az Adidas márkával. Tudta, hogy olyan cipőre van szüksége, ami az ő fizikai képességeit ki tudja szolgálni. Egy évet "szabadügynökként" játszott, és többek között Jordan cipőkben kosarazott. Ezután Bryant a Nike-hoz írt alá, de az Adidas szerződés felbontása miatt 1 évig a Nike nem adhatott neki saját nevére dedikált cipőt. Így ebben az időszakban a Huarache modellekben játszott, 2004-ben a Huarache 2k4:
nike-zoom-huarache-2k4-lakers-kobe-laser1.jpg

2005-ben a Huarache 2k5:
2k5.jpg

2005 őszén viselhette először a legendás Zoom Kobe 1 cipőt. Ebben a szezonban lett először pontkirály az NBA-ben (35.4 pont), és dobott 81 pontot a Toronto ellen. Íme a híres cipő:
nike-zoom-kobe-1-mpls-side.jpg

A Nike először a Zoom Kobe II modell tervezésébe vonta be Bryantet, a tervezés 18 hónapig tartott. A munkában Kobe olyan volt mint a pályán: maximalista, követelőző, és a legjobb cipőt akarta magának:
nike-zoom-kobe-ii.jpg

A Kobe I és Kobe II sikerei után a Nike más utat szeretett volna kipróbálni. A Kobe III a Huarache modellekre emlékeztetett külsőleg, a fókusz pedig a tökéletes teljesítményen volt. Kényelmes, jól szellőző kosárlabda cipő volt a cél, miközben Zoom légbetét került talp teljes hosszába:
nike-zoom-kobe-3-iii-lakers-pair-pose-sole.jpg

A Zoom Kobe III cipővel egyidőben a Hyperdunk modellekbe bekerült a Flywire technológia, aminek Kobe volt a marketing arca, így ezt a cipőt is viselte mérkőzéseken. Talán úgy könnyebb lesz emlékezni erre, hogy Bryant ebben a cipőben ugrott át egy Aston Martint:
kobe-hyperdunk-4.jpg

 

Kobe ezek után a legalacsonyabb és legkönnyebb kosárlabda cipőt szerette volna magáénak tudni. A Nike megalkotta neki a Zoom kobe IV cipőt, amiben negyedszer lett bajnok, először Shaq nélkül. Nem mellesleg 61 pontig jutott benne a New York Knicks ellen:
zoom-kobe-iv.jpg

 

 A Zoom Kobe V készítésekor Bryant még könnyebb cipőt szeretett volna magának. A Kobe IV súlya 340 gramm volt, a Kobe V súlyát sikerült levinni 300 grammra. Könnyebb és alacsonyabb lett a cipő, amit a Flywire technológia tett lehetővé. Ezt a formát a modell kisebb-nagyobb változtatásokkal a mai napig őrzi.
zoom-kobe-v.jpg

 
A Zoom Kobe 6 ismét alacsony szárral jött ki. Ezzel a cipővel vezette be a Nike Kobe termékeit nemzetközi márkaként. A talpában végig Zoom betét található, könnyű súlya pedig mindenkit meglepett. A kosárcipő kiváló teljesítménye pedig elkápráztatta a vásárlókat:
zoom-kobe-vi.jpg


A Kobe VII az eddigi Zoom Air technológia helyett már Cushlon csillapítást használt a talpban, ez jelentős újítás volt a lábbeli történetében. A Nike Flywire technológia megmaradt, és cserélhető talpbetétet kaptak hozzá a vásárlók. A 2 külön betét neve "Attack Fast (támadj gyorsan)" és "Attack Strong (támadj erőből)" volt. A játékodtól függően a talpbetétek adták meg a szükséges stabilitást. 2012-ben Londonban olimpiai aranynak örülhetett Bryant és a cipője:
zoom-kobe-vii.jpg

A Kobe 8 System már hálós anyagból készült, Lunarlon csillapítással. Ez volt az a lábbeli ami már az utcán is kezdett elterjedni, nem csak a kosárlabda pályákon:
nike-kobe-8-sulfer.jpg

A Kobe IX 3 különálló modellként érkezett: EM/Low/High. Ugyanannak a cipőnek megvolt az alacsony és magas változata is, de a fő irányvonal az alacsony modell maradt. Az Elite modell felsőrésze megkapta a Nike Flyknit technológiát, ami még könnyebbé és erősebbé tette:
22_-nike-kobe-9-masterpiece.jpeg
A Kobe X 2015-ben érkezett, alacsony és magas verzióban is elérhető volt, különféle felsőrészekkel. Szintén elérhető volt a Flyknit és sima felsőrész is. Kinézetre a cipő alig változott:

nike-kobe-x-blue-lagoon-detailed-look-1.jpg
Az elmúlt néhány évben 2 további modellel bővült a Kobe cipők kínálata, már nem csak a neki dedikált, évente változó csúcsmodell elérhető, hanem 2 olcsóbb Kobe cipőt is piacra dobott a Nike. Az egyik modell a középkategóriás Kobe Mentality, mely idén már a második kiadását éri meg. Kedvező ára miatt nagyon szeretik, széles körben elérhető tette a Kobe márkanevet:
menta.jpgA másik termék, amely szintén Kobe vonalához tartozik: a Venomenon modellek. A csúcsmodell és a középkategóriás Mentality között helyezkedik el, szintén alacsonyszárú modellként:
nike-zoom-kobe-venomenon-5-lob-city.jpg
Most érkeztünk meg 2016 januárjához, és most tudjuk bemutatni Nektek a legújabb modellt, a Kobe 11-et! 
A cipő minden elemét a sebességre, és az első lépés gyorsaságára tervezték. A cipő Flyknit felsőrésszel érkezett, ami könnyűvé teszi a legújabb modellt is. Íme:
12507252_925423117505159_6045622620313810285_n.jpg

nike-kobe_xi_elite_low-unvrsty_rd_mtllc_gld_blck_brgh-4.jpg

nike-kobe_xi_elite_low-unvrsty_rd_mtllc_gld_blck_brgh-5.jpg

nike-kobe_xi_elite_low-unvrsty_rd_mtllc_gld_blck_brgh-6.jpg

Szólj hozzá

nike Kobe Bryant kosárcipő kosárlabda cipő kosárlabdacipő kobe 11 kobe xi nike kobe 11 nike kobe xi Kobe kosárlabda cipő