2024. ápr 09.

Hogyan építs kosárlabdapályát otthon?

írta: nagygábor roland
Hogyan építs kosárlabdapályát otthon?

Itt a tavasz, újra szép az idő, ismét lehet kosárlabdázni a szabadban!
Sokan szeretnének a saját udvarukon, kertjükben kosárlabda pályát építeni, de sokszor felvetődik a kérdés, milyen pályát is kellene készíteni?
Ebben a kérdésben próbálunk egy kicsit segíteni ezzel a bloggal.

Két alapvető kérdéskört kell megvizsgálnunk a házi streetball pálya esetében, a burkolat és a palánk kérdését.

Kezdjük a burkolattal!
A kertekben, udvarokon nagy általánosságban fű vagy döngölt föld található. Ha csak nagyon ritkán szeretnénk kosarazni, vagy egyáltalán nem szeretnénk leütni a labdát, akkor akár hagyhatjuk is a füvet.
Ha szeretnénk egy fokkal feljebb lépni, és esetleg szeretnénk a labdát is leütni, vagy egy kicsit komolyabb pályát, a következő szint lehet, ha beton kosárlabda pályát építünk. A beton jól tud funkcionálni, mert síkban van a burkolat, jól jön vissza róla a labda, de van 3 alapvető problémája. A beton nagyon kemény, túlzottan igénybe veszi a játékosok ízületeit, térdeit, derekát, a játékosok szempontjából ez nem ideális megoldás. A második probléma a betonnal, hogy a játékosok könnyen sérülnek betonon. Már akkor is érthető ez, ha csak azt a tényt vesszük, hogy esés esetén kemény felületre érkeznek, míg a másik probléma a beton keménysége miatti sérülés lehetősége. A harmadik probléma a betonnal, hogy csúszik.
Ha egy fokkal szeretnénk minőségibb pályát, akkor az öntött burkolatok jönnek szóba. Ezeket a burkolatokat beton alapra készítik, kicsit már jobban kímélik az ízületeket, kisebb a sérülésveszély mint betonon, és nem csúsznak. Öntött gumiburkolat például elérhető itt vagy itt.

Ha tökéletes megoldást szeretnénk, akkor a kifejezetten kültéri kosárlabda pálya burkolatokat ajánljuk.
Létezik otthoni félprofi és profi verzió, egyedi design alapján. A pályák többféle színben készülnek, akár kis méretű pályákra, akár teljes pálya is elkészíthető. Ezeket a többrétegű burkolatokat kifejezetten kosárlabda pályára készítik, ezek tökéletesen védik a játékosok ízületeit, nem csúsznak, és a sérülésveszély is minimális. Ilyen kültéri burkolatokat itt tudtok vásárolni.



A burkolatok után a másik kérdéskör a palánk az otthoni kosárlabdapálya esetében.

A legegyszerűbb és legolcsóbb változat a mobil palánk. Ezt általában ellensúly tartja, és jobb esetben kerekeken gördíthető. Ilyen palánkokat találtok például a Decathlonnál itt.
lifetime_kosarlabda_palank_giant_122_cm_allithato_magassagu_mobil-i56390.jpg
 
Ha nem mobil palánk, és egy kicsit komolyabbat szeretnénk, akkor a bebetonozható szett lehet a megoldás.
Ezek a palánkok le vannak betonozva, így stabilak, nincsenek kitéve az időjárás szeszélyének sem.
Vásárlásnál érdemes figyelni arra, hogy a palánk magasságának állíthatósága szükséges-e, illetve melyik termék tudja ezt? A másik fontos jellemzője, hogy a palánk síkja milyen távolságra van az oszloptól, hogy az oszlop lehetőleg alapvonalon kívülre kerüljön. A szaknyelv ezt a távolságot benyúlásnak nevezi.
Bebetonozható termékeket itt találtok.

 

A palánkok harmadik kategóriája a falra szerelhető palánkok. Feltehetjük a ház falára, a garázsra, vagy ahol van helyünk hozzá. Érdemes arra figyelni, hogy az adott palánk magassága állítható-e. Falra szerelhető palánkot itt találhattok.

 



Jó játékot Nektek az otthoni pályákon!

Szólj hozzá